Italia-bloggen

Ikke Torino, Toscana eller Trento – men Tuscia!

Tenk deg et annet Italia: Lite kjent, men med frodige områder, solnedganger i havet og historie av mat, vin og kultur tusenår tilbake. Og så må det være lett å komme til.

For godt til å være sant? Lær deg like godt navnet: Tuscia («Tussja»). Dette er et område du vil lære å nyte.

Utenlands er Tuscia fortsatt lite kjent. Dette vakre og fruktbare området strekker seg fra like nord for Roma til Orvieto, fra Middelhavet i vest og Tiber-elven i øst.

tuscia opplevelser blogg 102

Historien sitter, og det er vi glade for

Etruskerne etablerte seg i Tuscia og utviklet et imponerende samfunn her for over 3 000 år siden. Først i huler og grotter i det porøse fjellet, så i store og små landsbyer på klipper og åskammer, hvor de bodde og forsvarte seg. Derfra dro de ut på slettene og inn i dalene hvor de dyrket alt man kan tenke seg i den fruktbare jorda.

Allerede 700-400 år før vår tidsregning – altså 1 500 år før vikingtiden i nord – hadde de bygd en føderasjon av bystater i området, kalt Tuscia. (Eller Etruria, som romerne sa.) På sitt største strakte Tuscia seg fra omtrent der Firenze ligger i dag og sørover til Roma, og fra vestkysten og østover gjennom dagens Toscana og et stykke inn i Umbria.

Tuscia - et uoppdaget Toscana
Torget i Bolsena - i det gamle Tuscia

Nært og grønt – besøk hagene!

Mye av strukturen og levemåten deres preger på et vis fortsatt Tuscia. Her finner du ingen kjempestore hoteller, og bortsett fra provinshovedstaden Viterbo, er det heller ingen store byer.

Alt går litt roligere for seg i Tuscia, og jeg merker selv at stresset forsvinner og pulsen går ned når jeg kommer hit.

Tuscia ligger svært sentralt, med kort vei til Toscana, Umbria og ikke minst Roma. Det gjør det lett og raskt å komme hit, og at man kan få alt man ønsker seg av opplevelser og aktiviteter – tilpasset eget tempo og ønsker for en god ferie.

Her er mye uberørt natur, med mange spennende naturparker, og flere steder har store villaer med vakre hager som er åpne for publikum.

Hit kommer hage-entusiaster fra hele verden, særlig om våren for å oppleve blomstringen.

Tuscia - et uoppdaget Toscana
Slottshage i Tuscia - en av mange magiske hager i området

En destinasjon for livsnytere

En kunde sa til meg at: «Det er som balsam for sjelen å komme hit».

Godt oppsummert, tenkte jeg. God tid, god plass, stor gjestfrihet og fokus på naturlig, helsebringende mat – alt dette er faktorer som bidrar til dette.

Her har reiselivet satset bevisst på en bærekraftig utvikling på alle fronter, og begreper som slow travel, slow food og wellness gjelder mer her enn de fleste andre steder.

Gamle venner

Her er det gode muligheter for å delta, lære, smake og feire sammen med lokalbefolkningen. Tuscia er kjent for sine mange landsbyfester og festivaler.  Nå på vårparten er det alt som vokser og gror som feires, og om høsten er det innhøsting og årets produksjon som er påskuddet til enda flere fester.

Ettersom vi selv har hatt vår italienske base i Tuscia (Vasanello) i 20 år, vet vi naturlig nok endel av alt som foregår, og vi har et stort kontaktnett (mange er etter hvert gamle venner) som vi mer enn gjerne bruker til å skreddersy spesielle opplevelser. Det samme gjelder å finne fine bosteder som passer akkurat for familien eller gjengen din. Vi sørger for at dere bor godt.

Ta kontakt , så setter vi sammen din drømmeferie – kanskje allerede før sommer-rushet?

Tuscia

Scroll to Top